wtorek, 15 marca 2016

{ 5 WIOSENNYCH DETOKSYFIKATORÓW }

No 1.
Zielona herbata


No 2.
Ortiga mayor - Urtica dioica l:
Pokrzywa



No 3.
herbatka z liści poziomki | wild strawberries leaf tea:
Liście poziomki


No 4.
Silybum marianum /:
Ostropest plamisty

No 5.
Zevenblad - Aegopodium podagraria:
Podagrycznik

Odtruwając organizm przy pomocy ziół warto pamiętać o kilku zasadach:

1. Nie rwijmy roślin, a zwłaszcza pokrzyw czy podagryczników z obszarów: miejskich; wiejskich sąsiadujących z polami uprawnymi mineralnie nawożonymi i opryskiwanymi pestycydami.

2. Jeśli mamy okazję zebrać samodzielnie trochę surowca zrywajmy najmłodsze przyrosty i w miarę możliwości spożywajmy je na świeżo, sporządzając napar, zielony koktail, zupę pokrzywowo-podagrycznikową czy sałatkę. Wszystkie formy dozwolone.

3. Suszone ziele pokrzywy warto dodawać do różnych dań nie tylko wiosną, ale przez cały rok. Wiosną ze względu na rytm natury, oczyszczanie organizmu będzie skuteczniejsze.

4. Każde z ww gatunków można stosować zewnętrznie na skórę w postaci toników, płukanek i kąpieli ( w przypadku ostropestu na skórę kojąco wpływa olej, tłoczony z nasion). 

5. Przy kuracjach oczyszczających unikamy spożywania alkoholu, palenia tytoniu, silnie chemicznych kosmetyków (w tym past do zębów /lepiej wybrać te bez fluoru/, dezodorantów /alternatywa - ałun/, szamponów, lakierów do włosów etc.). 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz