No 1.
miniaturowe oberżyny do uprawy z nasion
No 2.
"czekoladowe" pomidorki koktailowe
No 3.
No 4.
ostre papryczki chilli
No 5.
cucamelony - arbuzy wielkości winogron
I. Miniaturowe warzywa uprawiajmy zawsze w glinianych, ceramicznych lub drewnianych pojemnikach, nigdy w plastikowych.
II. Nawozimy je tylko organicznie, najlepiej nawozami płynnymi typu biokompost lub z własnego kompostu domowej roboty (fusy z kawy, skorupki jaj).
III. Nie pryskajmy ich chemicznymi pestycydami ani fungicydami. Chrońmy je przed szkodnikami i chorobami w sposób biodynamiczny, korzystając z preparatów z pokrzywy, skrzypu oraz zawieszając żółte tablice lepowe na mszyce. Usuwajmy porażone części rośliny zaraz jak tylko zobaczymy plamki lub odbarwienia.
IV. W mieście najlepiej uprawiać warzywa w przeszklonej loggi lub chronić "krzaczki" przy pomocy szklanych kloszy i mini szklarenek. Przede wszystkim ustawmy donice tak, by nie podlewała ich kwaśna deszczówka!
V. Sadźmy warzywa w sąsiedztwie ziół i jednorocznych kwiatów tj. nagietek, rumianek, smagliczka. Będzie smacznie i pięknie!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz