No1.
skorzonera - {Skorzonera hispanica} czarne korzenie o smaku podobnym do szparagów
No2.
pac-choi - {Brassica campestris ssp. chinensis} szerokie, soczyste białe ogonki liściowe to świetna baza sałatek, ale także zup czy duszone jako dodatek do dań
No3.
marchew Pariser Markt 5{ Daucus carota } - małe, okrągłe marcheweczki gotowe do zjedzenia po 70-80 dniach od wysiania
No4.
mangold - { Beta vulgaris subsp. vulgaris, Cicla-Group } liście buraka ćwikłowego o barwnych ogonkach liściowych swietne do zup, sałatek, duszenia, grillowania
No5.
portulaka warzywna - {Portulaca oleracea} mięsiste soczyste liście smaczne na surowo i jako finalny dodatek do zup, sosów, makaronów
Wszystkie powyższe warzywa są łatwe w uprawie, z powodzeniem można uprawiać je z siewu IV-V do pojemników choćby na parapecie czy balkonie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz